Soldaat in de klas en flessenvoetbal

Groep 7-8 heeft veel geleerd van het bezoek van soldaat Eric aan onze school. Zijn verhalen uit eigen ervaringen waren erg indrukwekkend en de kinderen hebben heel veel vragen kunnen stellen.
Met het warme weer hebben we de laatste gymles van juf Margot flessenvoetbal gespeeld.

Foto's van beide activiteiten zijn te vinden in onze fotomap.


Eindcito Groep 8

In april heeft groep 8 de Eindcito gemaakt. Het hele schooljaar hebben we hard gewerkt om de opbrengesten van de kinderen te verhogen. We maakten daarvoor gebruik van doelenkaarten en resultatenkaarten. Zo had ieder kind helder waar nog aan gewerkt moest worden en wat al goed gaat. We zijn enorm trots op alle kinderen met de mooie individuele resultaten. ER is goed op niveau gescoord en er is een mooi groepsgemiddelde uitgekomen: 539,7. Dat is een knappe prestatie van groep 8!
 

Schoolreisje en diploma-uitreiking EHBO
Donderdag 18 mei hadden we een super leuk schoolreisje in het SafariPark de Beekse Bergen. Na een GPS-tocht hebben we samen de roofvogelshow bekeken. Vervolgens mochten de kinderen in kleine groepjes zelf het park bezoeken. Dit kon te voet, per boot, per bus of zelfs per auto met 1 van de ouders die mee zijn gegaan.
De dag voor het schoolreisje hebben alle kinderen het certificaat uitgereikt gekregen voor het EHBO-examen van juf Hanneke. Deze week heeft juf Hanneke ook nog de laatste, leerzame les over reanimatie gegeven. Ze had een pop bij om te demonstreren hoe je reanimeerd en ze had een AED bij zich om te laten zien welke instructies dat apparaat geeft.

Foto's staan in onze klassenmap.

Taart voor de meester
Op 14 mei was het eindelijk weer eens raak. Kampioenschap voor Feyenoord. Begin dit schooljaar is groep 8 een weddenschap aangegaan met meester Roy. Als PSV kampioen zou worden dan kreeg groep 8 een taart. Bij kampioenschap van Feyenoord zou de meester een taart krijgen. Gelukkig heeft groep 8 zich aan zijn woord gehouden en hebben we samen een heerlijke taart opgegeten!

 

CITO eind toets groep 8 en verkeersexamen groep 7
We sluiten de periode tot de meivakantie af met een aantal belangrijke dingen, waar we samen heel hard voor geoefend en gewerkt hebben. De kinderen van groep 7 hebben hun verkeersexamen gemaakt. Ze hebben vragen beantwoord in een boekje en laten zien dat ze fietsvaardig zijn in hun dorp Bladel. De kinderen van groep 8 hebben 3 ochtenden keihard gewerkt aan taken van taal, rekenenen en wereldorientatie voor de CITO eindtoets. De kinderen hebben zelf de envelop met antwoordenbladen mee op de post gedaan. DAarna hebben we in de middag gekeken naar de Oscar-winnende film van het Rode draad project: Tien torens diep.
We zijn trots op onze kanjers! Jullie hebben allemaal een hele fijne vakantie verdiend.
Ook niet onaardig om te vermelden, is dat de hele klas geslaagd is voor het EHBO-examen!! Proficiat.

Enkele foto's van het verkeersexamen vind je in onze fotomap.

Ook vind je hier foto's van de kinderen na afloop van de CITO-eindtoets.

EHBO examen
Volgende week dinsdag 11 april wordt het EHBO examen afgenomen bij groep 7-8. Van de laatste lessen zijn nog enkele foto's te vinden in onze fotomap:
- slachtoffers helpen met 'nep'brandwonden
- een digitale quiz spelen om al opgedane kennis te testen.
Succes allemaal met de voorbereiding op je examen.

 

Kunsttentoonstelling en boomfeestdag
Op dinsdagmiddag brachten we een bezoek aan de tentoonstelling "Ja, natuurlijk" in het Techniekhuys in Veldhoven. De kunsternaars hebben de natuur als inspriatiebron gebruikt voor de kunstwerken. Vervolgens hebben ze moderne middelen ingezet om dit te laten zien. Denk aan film, fotografie, licht en geluid. We zagen prachtige natuurlandschappen voorbijkomen uit computergames, een zeepbel die niet kapot ging en een onweerswolk met echt bliksemeffecten.
Op woensdag hebben we in de bossen achter de Tipmast bijna 300 boompjes geplant voor de boomfeestdag. Onder het genot van het zonnetje werden de kinderen vakkkundig aangestuurd door een aantal mannen van de WVK. Wie weten wandelen de kinderen over tientallen jaren door 'hun bos'.

Voor foto's kijk in onze fotomap

 

Ook deze week hadden we weer een bijzondere EHBO-les. Mevrouw Lia was samen met juffrouw Hanneke op school om nepwondjes te maken bij kinderen. Vervolgens kwamen zij met een verhaal binnen in de klas over het ontstaan van de wond. Twee kinderen moesten dan in een toneelstukje eerste hulp verlenen.
Voor foto's zie onze foto map.

Carnavalsweek
In de fotomap EHBO vinden jullie nieuwe foto's van de kinderen die een mitella aanleggen bij elkaar.
Wat een leuke en gezellige carnavalsweek. Op woensdag HIHAHoofdendag en op donderdag Luilekkerdag!
Iedereen zag er super leuk uit.

Op vrijdag hebben we een gezellige carnavalsviering met spelletjes, knotsgekke optreden en vooral veel feestplezier.
Voorleeswedstrijd
Op dondedag 8 februari hebben wij mee gedaan aan de gemeentelijke voorleeskampioenschappen .
Wij deden hier aan mee met onze voorleeskampioen Daantje!
Ze las voor uit het boek van Paul van Loon, Raveleijn. Dit boek is ook bekend van de EFteling.
Als klas hadden we super mooie spandoeken gemaakt om Daantje extra aan te moedigen.

Daantje had erg goed voorgelezen en we gingen met de 4e plek terug naar school. 
De foto's zijn te vinden in het fotoalbum.
 

 EHBO lessen verbinden
We hebben weer 2 EHBO lessen gehad. In de fotomap kun je zien hoe de kinderen verbanden aanleggen.

Samen rekenen
Iedere blok van rekenen staan er 3 lessen centraal waarin de kinderen in teams rekenen. Als team kom je samen tot de oplossing van rekenvragen door te overleggen met elkaar. Kinderen helpen elkaar en verwoorden aan elkaar hoe ze tot de oplossing komen.
In onze fotomap zie je hoe hard er gewerkt wordt.

EHBO lessen
Groep 7-8 is gestart met de EHBO lessen van juf Hanneke. De komende 10 weken krijgen de kinderen lessen om te leren wat je moet doen bij veel voorkomende kleine ongelukjes. Na 10 weken is er een herhaalles, waarna ze hun kennis in de praktijk gaan laten zien in een examen.
In de eerste les hebben de kinderen geleerd wat je moet doen als je iets ziet gebeuren (bijv. een fietser die door een auto wordt geschept)
1. Zorg eerst voor je eigen veiligheid
2. Stel het slachtoffer gerust
3. Stel vragen om erachter te komen wat er gebeurt is.
4. Schakel eventueel proffesionel hulp in.
5. Handelen

Ook hebben kinderen de Rautek greep geoefend. Met deze greep kun je iemand van een stoel rustig op de grond leggen of iemand over de grond verplaatsen.
Voor foto's kijk in onze fotomap.
Aardrijskunde; de aarde en de zon
Ieder dinsdagmiddag geeft juf Ruby de klas aardrijkskunde les. Het nieuwe thema gaat over de aarde en de zon. Door de draaiing van de aarde om zijn eigen as en om de zon onstaan dag & nacht en de seizoenen. Om deze draaiing zelf te ervaren hebben de kinderen buiten op de stoep hun eigen schaduw met stoepkrijt omtrokken. Enkele uren later deden ze dit nog een keer. De schaduwen hadden zich verplaatst en waren bovendien korter geworden. In de klas hebben we nagepraat over dit verschijnsel. 
De tekenningen zijn toch steeds de zien op de stoep rondom de school. Foto's staan in onze fotomap.
 

Schoenmaatjes en Pietengym (3 december)
Bij de start van het schooljaar zijn weer begonnen met het inzamelen van geld, spulletjes en schoenendozen om 16 schoendozen naar maatjes in kansarme landen te kunnen sturen. We hebben inmiddels genoeg geld en spulletjes en het wordt dus tijd om de schoenendozen te versieren. Met leuke plaatjes (hartjes, vlaggen) en coole teksten (I hope you like this) zijn het prachtige dozen aan het worden. Zo kunnen we zelf ook een beetje voor Sinterklaas spelen in een tijd waarin we allemaal zo verwend worden en het bijna vanzelfsprekend lijkt. 
Afgelopen week hebben we het thema Sinterklaas doorgetrokken naar de gymles. In 10 onderdelen konden de kinderen laten zien hoe het gesteld staat met hun pietenvaardigheden. Het leukste onderdeel was de evenwichtsbalk waarbij je in 1 minuut zo veel mogelijk pepernoten naar de overkant mocht brengen. Deze mocht je uiteindelijk ook zelf opeten. 
Voor foto's van beide activiteiten, kijk je in onze fotomap.

 

Excursie rioolwaterzuivering (11 oktober)
Dinsdag waren we welkom op de rioolwaterzuivering in Hapert. Na een duidelijke presentatie kregen we een rondleiding over het terrein. Met onze neuzen dicht hebben we geleerd hoe de rioolwaterzuivering ervoor zorgt dat het water vanuit het riool weer schoon terug de natuur in kan. Wist je dat:
- BacteriŽn daar rondzwemmen in een vijfsterrenrestaurant
- ze daar kunnen merken dat veel mensen in de rust van een wedstrijd van het Nederlandse elftal naar de wc gaan.
- ons waterschap de Dommel heet
- we per dag gemiddeld 120 liter water verbruiken, veel he.
- de kinderen om de beurt een douchecoach mee naar huis krijgen om niet langer dan 5 minuten te douchen

Voor foto's kijk in ons album.


Start kinderboekenweek (5 oktober)
Op woensdag hebben we de kinderboekenweek Voor altijd jong geopend. Oma Sam en oma Margot keken terug op hun tijd als juffen op de Sleutelaar. En dat ze zich nog jong voelen bewezen ze met het dansje van Kinderen voor Kinderen.
In alle klassen komen deze week oma's en opa's voorlezen uit boeken waar zij als kind in lazen. Ook mogen kinderen zelf in deze oude pareltjes lezen. Super bijzonder.

In onze fotomap enkele foto's. Ook zie je hier foto's van de kinderen die bij de taalles aan in discussie zijn. Je moet houden aan de regels; elkaar uit laten praten, respect hebben voor de mening van een ander. Ook is een leerling die gespreksleider die er voor zorgt dat iedereen aan de beurt komt en dat belangrijke zaken worden samengevat. Heel leerzaam. 
 
Waterpret in september (15 september)
Ongelooflijke temperaturen in september en in ons klaslokaal. Even wat verkoeling zoeken onder de gymtijd met flessenvoetbal, een watergevecht en heerlijk spelen met water. 
Voor foto's kijk in onze fotomap van groep 7-8. 
De eerste gymles (donderdag 8 september)
Na al bijna een week hard werken, sluiten we donderdagmiddag altijd af met de gymles. Deze keer met een potje trefbal, waarbij de jongens en de meisjes het tegen elkaar opnamen! Wat een sportief en fanatiek potje.